Allergia, génekbe kódolva

 

Az allergia túlérzékenységet jelent. Egészen pontosan az immunrendszer túlzott reakciója egyébként ártalmatlan ingerekre. Ez a túlzott reakció az, ami megbetegíti a szervezetet. A felnőttek és a gyerekek allergiája között tapasztalható különbség, de alapvetően a reakció nem más.

 

A Babavilág vendége Dr Balogh Katalin allergológus szakorvos volt, aki szakértőként választ adott minden allergiával kapcsolatos kérdésre.

 

Vásárlásánál az édesanyáknak érdemes figyelembe venni, hogy a felvágottak jellemzően tejport tartalmaznak. A tehéntej fehérje az egyik legagresszívebb allergén, amely kisbabáknál nagyon könnyen válthat ki allergiás tüneteket, ezért ezt érdemes kerülni. A hozzátáplálással kapcsolatban a 2010-es európai allergológiai konferencia óta megváltoztak az álláspontok: míg korábban a szakértők azt tanácsolták, hogy az allergiahajlammal született babáknak egy éves kor előtt ne kezdjük meg a hozzátáplálást, ma már egyetértenek abban, hogy ezt 4-6 hónapos kor között meg kell kezdeni.

Nem számít, hogy a szülőnél gyerekkorától, vagy 30 éves korától jelentkezett először allergiás tünet, mivel az allergiahajlamot a génekben hordozzuk. Már több száz gént azonosítottak, amely hordozza az allergiahajlamot, és a géneket átadjuk az utódainknak. Ez azt jelenti, hogy ha csak az egyik szülő allergiás körülbelül 30%, de ha mind a két szülő, akkor 80% körül van a valószínűsége a babánál az allergiának.

 

Szülői szemmel sokszor nehéz megkülönböztetni az allergiás reakciót egy egyszerű kiütéstől. A kulcs, a megfigyelés! Az allergia következetes. Mikor az immunrendszernek kialakul a túlzott reakciója például egy étellel szemben (de lehet ez akár pollen, vagy bármi más), onnantól kezdve, ha találkozik azzal az étellel, a reakció minden találkozásánál megjelenik. Ez nagyon fontos szempont a kórelőzmény felvételénél, ezért fontos a szülő megfigyelése. Orvoshoz kell feltétlenül menni, hogyha a gyermeknek az ajka, a szemei elkezdenek bedagadni, vagy tetőtől talpig tele lesz kiütésekkel.

 

 

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »